PLOT Showcase 2023: kennis delen, netwerken en nieuwe ervaringen opdoen

PLOT Showcase 2023: kennis delen, netwerken en nieuwe ervaringen opdoen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Kennis delen, netwerken en nieuwe ervaringen opdoen: daar draaide het om tijdens de PLOT Showcase 2023. Ondanks de barre weersomstandigheden vonden ruim vijftig bezoekers op donderdag 12 oktober hun weg naar FHI in Leusden. Bekijk hieronder de korte video over het event. 

Associate Lector Albert ten Busschen van Hogeschool Windesheim opende de dag met een prikkelende lezing over de end-of-life van producten, een veelbesproken onderwerp binnen de branche. Voor een volle zaal, vertelde Ten Busschen over het onderzoeksprogramma ‘Hergebruik EoL Composiet’, een unieke en prijswinnende methode voor het hergebruik van vezelversterkte kunststof.  

Extreme omstandigheden
Maar hoe voorspel je hoe lang een product mee zal gaan en wanneer de end-of-life is bereikt? Volgens Wouter ter Laak van Eurofins|MASER kan dit op drie manieren: door betrouwbaarheidstesten uit te voeren, early involvement in de ontwerpfase en het gebruik van gekwalificeerde componenten. Door de EoL inzichtelijk te maken, voorkom je klantontevredenheid en neemt de reputatie van je product of systeem toe, aldus Ter Laak tijdens zijn lezing.

Na de pauze nam Maarten Vogelaar van Weiss Technik het woord over de IEC 60068, een bekende norm voor omgevingstesten die het prestatievermogen van een product beoordeelt onder extreme (weers)omstandigheden, waaronder intense kou, droogte en hitte. Vogelaar ging tijdens het event in op de inhoud en het nut van de IEC 60068 voor de elektronicabranche.    

Interessante invalshoek
In feite gaat het ontwerpen van betrouwbare en voorspelbare producten over het kennen, begrijpen en beheersen van faalgedrag, vindt Erik Veninga van V2i. Veninga is lid van de werkgroep ‘Reliability’ van PLOT. Hij ging tijdens zijn lezing in op de PoF-aanpak die volgens hem grote voordelen biedt voor bedrijven, zelfs als ze geen modelleringstechnieken hebben of gebruiken. Veninga koos voor een interessante invalshoek: hoe kun je vanuit faalmechanismen denken en handelen tijdens de ontwerp- en testfase van een product.  

Uniek: live demonstraties
Dit jaar waren voor het eerst live demonstraties op de beursvloer te zien waar bezoekers zelf testen konden uitvoeren. Ook in het lezingenprogramma was er een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk. Eric Sülter van Enduteq vertelde bijvoorbeeld over maatwerkoplossingen om versnelde levensduurtesten uit te voeren, zowel voor materialen, halffabricaten als (eind)producten. Sülter illustreerde zijn verhaal met aansprekende praktijkvoorbeelden van genormeerde (R&D)-testen.

Samen de natuur in
De dag werd afgesloten door Boudewijn Jacobs van Signify. Jacobs is lid van de PLOT-werkgroep ‘Klimaat’ en deed mee aan het gezamenlijke onderzoek van de werkgroepleden naar corrosie. Hij deelde de bevindingen van het tweejarige onderzoek dat werd uitgevoerd op Texel. Zijn conclusie: laboratoriumtesten tonen maar een gedeelde waarheid. Voor een écht goed beeld van de prestaties onder extreme weersomstandigheden moet je naar buiten!

Het was een interessante inhoudelijke dag waar bezoekers en exposanten met een goed gevoel op terugkijken. De presentaties van de lezingen kan je downloaden en nalezen op de website van PLOT Showcase. Ben je nieuwsgierig geworden naar de activiteiten van PLOT? Klik hier voor meer informatie over het platform of neem contact op met projectmanager Melvin Brink voor meer informatie.