Wie wordt de beste soldeerder van de Benelux?

Wie wordt de beste soldeerder van de Benelux? Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Voor de tweede keer op de E&A-beurs: de verkiezing voor de beste soldeerder van de Benelux. Ook dit jaar strijden vakmensen uit hele land om de prestigieuze titel. En die krijg je niet zomaar, want bijna vijftig topsoldeerders strijden mee naar de felbegeerde prijs.

Deze editie is gekozen voor het thema ‘een klassiek vakmanschap’. Een thema dat verwijst naar de rijke geschiedenis van het soldeervak dat al vijfduizend jaar geleden werd beoefend in Mesopotamië. Solderen is afgeleid van het Latijnse woord ‘solidare’ (vastmaken) en dat geeft de kern van het vak goed weer: twee stukken metaal worden verbonden door vloeibaar metaallegering dat na afkoeling verhard. Hierdoor blijft de mechanische en elektrische verbinding intact en hebben omgevingsfactoren zoals vochtigheid en temperatuur geen invloed op de werking.

Betrouwbaar en stabiel
 Vooral bij elektronica is de betrouwbaarheid en stabiliteit van gesoldeerde verbindingen essentieel. De apparatuur moet lang meegaan en functioneren zoals bedoeld. De meeste componenten in elektronica worden op printplaten vast gesoldeerd en dit gebeurt in steeds sneller tempo en met steeds kleinere materialen. Sommige componenten zijn zelfs zo klein dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. Dit stelt andere eisen aan het vakmanschap van de soldeerder en ook aan de gebruikte soldeertechnieken-en materialen dan twintig jaar geleden. Daarnaast staat duurzaamheid hoog op de agenda van elektronicabedrijven en ook dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor soldeerders wereldwijd.

Vakman in het zonnetje
Het vak veranderd snel, maar één ding blijft hetzelfde als vijfduizend jaar geleden: een vaste hand en een scherp oog. Machines kunnen veel, maar menselijke creativiteit is onvervangbaar. Daarom zetten we tijdens de beurs de ouderwetse vakman in het zonnetje. Elke deelnemer aan de wedstrijd krijgt op de beursvloer 45 minuten de tijd om zijn of haar soldeervaardigheden te tonen aan het publiek. In die tijd  moeten zo veel mogelijk connectoren en componenten worden gesoldeerd op een lege PCB. Een vakjury van opleidingsinstituut PIEK beoordeelt de resultaten op verschillende criteria, waarbij kwaliteit minstens zo belangrijk is als kwantiteit.

Elke beursdag kiest de jury een dagwinnaar die een soldeerstation van Weller mee naar huis mag nemen. De wedstrijd wordt gesponsord door negen exposanten:  3TCobar EuropeConradHuman WorkspaceLemo ConnectorsNCAB GroupPhuntronixRomex en Tooltronics

Ga de uitdaging aan
Durf jij het aan om onder het toeziend oog van ons beurspubliek jouw soldeervaardigheden live te tonen? Ga de uitdaging aan en geef je op voor de wedstrijd!
Wil je niet zelf meedoen, maar vind je het wel leuk om de kandidaten in actie te zien? Geef je dan gratis op voor een beursbezoek en moedig de deelnemers aan.