Wijziging nabestaandenpensioen

Wijziging nabestaandenpensioen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Onze samenwerking met KLAP verzekeringen brengt vele voordelen met zich mee. Een van deze voordelen is dat zij informatie verstrekken die wij kunnen delen met onze leden zodat zij op de hoogte zijn van alle actualiteiten die plaats vinden rondom verzekeringen. Wil jij meer weten over welke voordelen deze samenwerking nog meer heeft? Bekijk dan gerust onze website of stuur een e-mail naar sandra.adriaans@fhi.nl

 

Nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioen is het pensioen voor de partner (partnerpensioen) en de kinderen (wezenpensioen) bij overlijden van de werknemer die deelneemt in de pensioenregeling.

Als gevolg van de WTP wijzigt  het vaststellen van de hoogte van het nabestaandenpensioen en is een uniform partnerbegrip geïntroduceerd.

Wijziging van het vaststellen van de hoogte van het nabestaandenpensioen

Het nabestaandenpensioen is qua hoogte nu gebaseerd op de pensioengrondslag en het aantal dienstjaren gelegen tussen datum in diensttreden en in de pensioenregeling opgenomen pensioendatum . Dit gaat wijzigen.

 

Na aanpassing van de pensioenregeling aan de WTP is het nabestaandenpensioen niet meer afhankelijk van het aantal dienstjaren (diensttijdonafhankelijk).

In het nieuwe stelsel wordt het nabestaandenpensioen bij overlijden voor de pensioendatum een percentage van het salaris met een maximum van 50% voor het partnerpensioen en 20% voor het wezenpensioen. Voor werknemers is het hierdoor duidelijker welk bedrag de partner en kinderen ontvangen bij overlijden. Deze wijziging zal voor nagenoeg alle werknemers gevolgen hebben voor de hoogte van het partner- en wezenpensioen.

 

Uiterlijk per 1 januari 2028 dient de berekeningswijze aangepast te zijn en te voldoen aan de WTP.

Uniform partnerbegrip

In de huidige wet- en regelgeving is het partnerbegrip gedefinieerd als:

a) de echtgenoot;

b) de geregistreerd partner;

of c) de partner in de zin van de pensioenovereenkomst.

Dit laatste zorgt ervoor dat pensioenuitvoerders de vrijheid hebben om te bepalen of – en zo ja onder welke voorwaarden - zij ongehuwd samenwonenden in aanmerking willen laten komen voor een partnerpensioen. Het gevolg is een grote diversiteit in de invulling van het partnerbegrip per pensioenregeling.

 

Onder de Wet Toekomst Pensioenen is er een Uniform partnerbegrip geïntroduceerd.

Uniform partnerbegrip

  • - echtgenoot;
  • - geregistreerd partner; of partner in de zin van de pensioenovereenkomst zijnde de meerderjarige persoon die met de werknemer of de gewezen werknemer een gezamenlijke huishouding voert, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad, een bloedverwant in de tweede graad in de rechte lijn, een meerderjarig stiefkind of meerderjarig voormalig pleegkind.

Het criterium om in aanmerking te komen voor partnerpensioen als ongehuwd samenwonende zonder notarieel vastgelegd samenlevingscontract is het voeren van een gezamenlijke huishouding.

 

Wezenpensioen tot 25 jaar

Nu verschilt het per pensioenregeling tot welke leeftijd een kind recht heeft op wezenpensioen. De voorwaarden en leeftijdsgrenzen variëren, van 18 tot 30 jaar. Met de nieuwe pensioenregels ontvangen kinderen standaard een wezenpensioen tot hun 25ste jaar.

Meer vragen over dit onderwerp of loop je tegen andere vraagstukken aan rondom je verzekering mail dan naar bgal@klap.com met jouw vraag zodat zij jou verder kunnen helpen.