Uitbraak van vogelgriep; de rol van automatisering


Al maanden staan de kranten vol met berichten over de uitbraak van de vogelgriep. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is het aangewezen instituut waar de diagnostiek van de ziekte Aviaire Influenza ofwel klassieke vogelpest wordt uitgevoerd. Wanneer zij met de uitbraak van een besmettelijke dierziekte te maken krijgen, worden er op basis van een crisisdraaiboek een groot aantal acties in gang gezet. Eric de Kluijver van WBVR neemt u in zijn presentatie mee in het proces van crisisorganisatie, opschalen en 24-uurs diensten.

Wat komt er zoal op hen af, hoe hebben zij zich voorbereid en welke rol speelt automatisering hierin.
Welke delen van het proces hebben ze geautomatiseerd en hoe is dit gedaan. Hierbij geeft Eric de Kluijver een kijkje achter de schermen van Wageningen Bioveterinary Research. WBVR test zowel materiaal van pluimvee van bedrijven uit het monitoringsprogramma, als materiaal afkomstig van bedrijven waar een vermoeden van besmetting van vogelgriep is. Ook onderzoekt WBVR dode, wilde (water)vogels.

Het instituut doet laboratoriumtesten om te zien of het virus aanwezig is en voert diagnostiek uit op monsters van pluimvee van bedrijven waar een verdenking is en op dode, wilde watervogels. Het doel is om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen om vervolgens het in de omgeving gehouden pluimvee extra te controleren.

Registreer hier voor een bezoek aan LabAutomation 2017.