Met het veilen van 5G-frequentieblokken in volle gang, zijn de grote Nederlandse providers begonnen om de eerste 5G-netwerken te activeren. Waaronder VodafoneZiggo. Tijdens de digitale editie van het Telecom Infra event geeft Jan-Willem de Beaufort, strategy manager bij VodafoneZiggo, in zijn webinar inzicht in de belangrijkste vernieuwingen van 5G en de mogelijkheden van deze nieuwe technologie voor bedrijven en de samenleving als geheel.

Door: Dimitri Reijerman

Tijdens zijn presentatie duikt De Beaufort onder andere op de schaalvoordelen die 5G kan gaan bieden. Zo kan de technologie een sleutelrol spelen voor business-critical diensten. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige zelfrijdende auto’s die uiterst betrouwbaar met mobiele netwerken communiceren, waarbij ook een zeer korte reactietijd noodzakelijk is. Een ander veelgenoemd pluspunt van 5G is de mogelijkheid om grote aantallen internet-of-things verbindingen op te zetten.

VodafoneZiggo is inmiddels begonnen om 5G-datastromen over bestaande 4G-frequenties te verzenden. Zo kunnen beide technologieën gecombineerd worden op het bestaande spectrum, waarbij de provider samenwerkt met Ericsson. De komende jaren zullen daar nog meer frequenties bijkomen, waarbij de vermoedelijk in 2022 geveilde 3,5GHz de belangrijkste is voor de hogere doorvoersnelheden die in de planning staan. Daarvoor is echter wel een veel fijnmaziger netwerk nodig.

De Beaufort gaat ook in op concrete toepassingsgebieden waar 5G nu al een rol kan spelen. “Denk aan betaalterminals bij grote events, emergency services of push-to-talk diensten. Ook kun je nadenken over toepassingen in de industrie. In Australië worden bijvoorbeeld al graafmachines op afstand aangestuurd, maar ook roboticatoepassingen binnen fabrieken lenen zich daarvoor.”

Mobile private networks
Om deze industriële toepassingen betrouwbaar te laten functioneren, biedt 5G mobile private networks. De Beaufort noemt onder andere een business case van autobouwer e.GO, die in zijn fabriek in Aken met behulp van 5G-technologie van Vodafone Deutschland en Ericsson compacte elektrische auto’s construeert. De Beaufort benadrukt wel dat bedrijven wel de basis op het gebied van connectivity en beveiliging eerst goed op orde moeten hebben. Overigens zal het onderwerp van private 5G-netwerken tijdens het Telecom Infra event nog nader aan de orde komen in onder andere een paneldiscussie.

VodafoneZiggo is ook betrokken bij proefprojecten in Nederland. In de omgeving van Groningen wordt onder andere geëxperimenteerd in 5Groningen en de 5G Hub op de High Tech Campus in Eindhoven. Ook heeft de provider tijdens de grote IBC 2020-beurs gebruikgemaakt van live streams via een 5G private network.

Naar de middellange toekomst liggen er ook kansen voor edge-computing, waarbij rekenkracht aan de rand van het netwerk wordt geconcentreerd. Toch denkt De Beaufort dat er voor dergelijke toepassingen de komende jaren in Nederland nog niet heel veel beweging zal plaatsvinden totdat het 3,5GHz-spectrum beschikbaar komt.

De Beaufort hoopt tenslotte dat bezoekers na het bekijken van zijn presentatie bijblijft dat 5G niet alleen heel hard nodig is om te voldoen aan de behoefte aan meer data, maar dat er tal van nieuwe toepassingen mogelijk zijn. “Steeds meer bedrijven hebben 5G in de toekomst nodig om hun business te kunnen blijven draaien.”

Wilt u de webinar ‘Van 5G belofte naar praktijk’ bijwonen? Registreer u kosteloos via de website van het Telecom Infra event.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)