Eenvoudig gebouwbeheersystemen verbinden met LoRa-sensoren via LoRa-2-GBS Gateway

Eenvoudig gebouwbeheersystemen verbinden met LoRa-sensoren via LoRa-2-GBS Gateway Door: MCS

Vooraankondiging: levering vanaf augustus 2021, inschrijven nu al mogelijk via deze link.

Met de nieuwe LoRa-2-GBS Gateway kun je in een handomdraai draadloze LoRa-sensoren toevoegen aan je bestaande gebouwbeheersysteem (GBS). 

Profiteer van de voordelen van LoRa in je bestaande GBS

De MCS LoRa-2-GBS Gateway is een all-in-one Gateway om jouw gebouwbeheer- of besturingssysteem eenvoudig te verbinden met draadloze LoRa-sensoren via BACnet IP. Hierdoor profiteer je van de pluspunten van jouw GBS én geniet je van alle voordelen van draadloze, batterij gevoede sensoren. Bijvoorbeeld duurzaamheid door de lange levensduur van de batterijen.

Daarnaast hoef je geen bekabelde infrastructuur aan te leggen als je jouw GBS laat verbinden met de LoRa-2-GBS Gateway. De terugverdientijd van deze Gateway is daarom enorm snel. Het is bovendien een oplossing voor locaties waar bekabelen geen optie is, zoals in monumentale panden. 

LoRa-2-GBS Gateway: 1 Gateway die 4 technieken combineert 

De LoRa-2-GBS Gateway is in feite een combinatie van verschillende technieken in één Gateway: 

  • Het is een LoRa Base station met interne LoRaWan server. Zo kun je een Private LoRa-netwerk opzetten. Je hebt dus geen publiek LoRa of externe LoRaWan server nodig en daardoor heb je geen maandelijkse kosten. 
  • Payload conversie van de sensoren kan gebeuren in de Gateway. Zo heb je geen externe payload conversie server nodig. Ook dit vermijdt maandelijkse kosten. 
  • BACnet IP protocol wordt gebruikt om met je gebouwbeheersysteem te communiceren.
  • MQTT of andere protocollen communiceren met je applicatieserver.

Naast BACnet IP kunnen optioneel ook andere protocollen, zoals Modbus, Mbus, P1 en i/o’s, op aanvraag ingesteld worden. Dankzij slimme API-koppeling met een applicatie-platform (van bijvoorbeeld het GBS systeem) is de data altijd inzichtelijk voor de eindklant.

Er zijn 2 versies mogelijk: LoRa-2-GBS Ethernet en LoRa-2-GBS LTE. Deze laatste versie is interessant als het lastig is om het netwerk van de klant te gebruiken om de data te communiceren. 

MCS LoRa-sensoren zijn al voorgeconfigureerd 

De LoRa-2-GBS Gateway functioneert met alle LoRa-sensoren die MCS levert. Deze sensoren worden automatisch ‘geprovisioned’ met de configuratie wizard. Je heeft dus zelf geen moeilijke payload decoding te doen – dit hebben wij al voor jou gedaan.

Architectuur van de LoRa-2-GBS Gateway met BACnet

In de afbeelding hieronder zie je hoe de LoRa-2-GBS Gateway werkt voor GBS.

Futureproof oplossing voor toenemende vraag naar data 

Met deze innovatieve techniek krijgen gebouwbeheerders op een laagdrempelige manier inzicht in hoe het gebouw functioneert voor de gebruikers. Met behulp van deze kennis kunnen zij hun gebouw steeds slimmer en efficiënter beheren.

Smart Building kan veel diverse toepassingen omvatten. Zoals het meten van luchtkwaliteit (CO2 en temperatuur), werkplekbezetting en energiebeheer. Deze data wordt uiteindelijk ingezet om bijvoorbeeld de ideale werkplek te creëren, een gezond binnenklimaat te realiseren of energiebesparingen te realiseren.  

Meer weten 

Wil jij jouw GBS ook laagdrempelig verrijken met deze LoRa-2-GBS Gateway? We helpen jou graag verder! Neem contact met ons op zodat we samen naar de mogelijkheden voor jouw organisatie kunnen kijken.