Hoe energiebeheer de ROI-Turbo werd van een wereldwijd franchisemerk

Hoe energiebeheer de ROI-Turbo werd van een wereldwijd franchisemerk Door: Loxone Netherlands bv

Energiemanagement speelt een cruciale rol in het economisch succes van de horecasector. Een franchiserestaurant heeft aanzienlijke energie-efficiëntie bereikt door de implementatie van Loxone, wat resulteerde in indrukwekkende cijfers: een eenmalige investering van €4.200, 30% minder energieverbruik en een maandelijkse besparing van €4.900. Dit 'proof of concept' toont op overtuigende wijze aan dat visualisatie en automatisering kunnen leiden tot energie-, CO2- en kostenbesparingen.

Intelligente HVAC-regeling voor ventilatie, verwarming en airconditioning

De intelligente HVAC- regeling speelt hier een doorslaggevende rol. Sensoren meten de temperatuur, vochtigheid en CO2-concentratie en sturen deze gegevens door naar de Loxone Miniserver. Op basis van deze metingen en empirische gegevens zijn logica's ontwikkeld die energiebesparing mogelijk maken. Bijvoorbeeld: vóór drukke periodes kan de verwarming worden geminimaliseerd. Waarom?

Omdat er tijdens deze periodes veel warmte-energie wordt gegenereerd door de aanwezigheid van veel mensen in het gebouw. Als gevolg daarvan stijgt de temperatuur tot een punt waarop koeling nodig is om een comfortabel binnenklimaat te behouden. Met andere woorden, de eerder aangeschafte energie zou moeten worden gecompenseerd met nog meer energieverbruik.

Daarnaast draagt de integratie van luchtgordijnen bij aan een nog efficiënter systeem. Luchtgordijnen worden gebruikt als barrière op bijvoorbeeld schuifdeuren om warmte of koude van buitenaf te voorkomen. Deze luchtgordijnen worden geregeld om bij te dragen aan de gewenste temperatuur. Als het buiten koud is maar binnen te warm, kunnen de luchtgordijnen worden aangepast en kan de kou van buiten worden benut om te koelen. Dit systeem biedt gasten meer comfort, aangezien CO2, temperatuur en vochtigheid gericht worden geregeld om een optimaal binnenklimaat te garanderen op elke zitplaats in het restaurant. 

Holistisch energiemanagementsysteem van Loxone als sleutel tot economisch succes in de horecasector

Gebruik alleen energie wanneer dat nodig is

Het gebruik van energie alleen wanneer dat nodig is, is van essentieel belang, vooral in de keuken. Apparaten kunnen planmatig en gericht worden uitgeschakeld zonder de lopende processen te verstoren. Er ligt aanzienlijk potentieel voor energiebesparing bij vriezers, koelkasten en afzuigkappen.

In de gastenzone zijn er eveneens mogelijkheden om energie te besparen, met name op het gebied van verlichting. Buiten drukke tijden kunnen hele zones worden uitgeschakeld zonder dat dit ten koste gaat van het aantal beschikbare zitplaatsen. Door gebruik te maken van dimbare verlichting kan het energieverbruik verder worden verminderd. De Loxone Miniserver regelt automatisch de lichtsterkte, waardoor elektriciteit wordt bespaard, zelfs als de verlichting doorgaans gedurende de hele dag dezelfde intensiteit heeft. 

Maak het potentieel voor energiebesparing zichtbaar

Een holistische visualisatie van alle energiestromen en individuele statistieken in de Loxone App biedt inzicht in waar energie wordt geproduceerd of verbruikt. Hierdoor worden basisbelastingen en piekmomenten duidelijk zichtbaar. 

In de meeste gevallen ligt juist in de basislast een groot potentieel voor besparing, dat relatief eenvoudig en snel kan worden gerealiseerd. Apparaten die specifiek bedoeld zijn voor professioneel gebruik, zijn doorgaans niet ontworpen met het oog op energie-efficiëntie. Afhankelijk van de mogelijkheden kunnen hun werkingstijden worden afgestemd op momenten waarop energie gratis wordt opgewekt via het PV-systeem of wanneer tegen lagere tarieven kan worden ingekocht.

Loxone maakt dit mogelijk met behulp van de Energie Manager en de Spot Price Optimizer, die aansluiting op elektriciteitsbeurzen en gunstige tarieven mogelijk maakt. 

Meer economisch succes dankzij holistisch energiemanagementsysteem

Het verminderen van het energieverbruik van individuele bedrijven is een goed begin, maar echt energiebeheer wordt pas bereikt wanneer alle producenten en verbruikers geautomatiseerd samenwerken.

Het bovengenoemde voorbeeld illustreert dit: met de Loxone Miniserver als centrale besturing worden alle energiestromen gevisualiseerd en geoptimaliseerd. Dit geldt voor franchises, de woningbouw, de industrie- of eenvoudig gezegd: overal waar energie wordt opgewekt en verbruikt.