FHI-Ledenbijeenkomst met Meike Nauta


FHI Ledennetwerkbijeenkomst met Meike Nauta:

‘Uitlegbare Artificial Intelligence; best practices en concrete voorbeelden om AI succesvol in te zetten mét menselijke controle’

Donderdag 14 september 2023 | 15.30 uur – 18.30 uur (incl. FHI-ledennetwerkborrel)


Dr.ir. Meike Nauta is op donderdagmiddag 14 september de spreker tijdens onze jaarlijkse ledennetwerkbijeenkomst bij FHI in Leusden. Jouw bezoek als FHI-lid is kosteloos en na afloop is er een gezellige netwerkborrel om elkaar weer uitgebreid te spreken.

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt tal van mogelijkheden voor procesoptimalisatie en productinnovatie: met de kracht van data en AI kan vroegtijdig onderhoud gepleegd worden, kunnen uitkomsten van experimenten voorspeld worden, worden repetitieve handelingen geautomatiseerd en is continue monitoring mogelijk met beeldanalyse of sensoren. Zo kan AI onderdeel zijn van een lean lab, data-gestuurde zorg en Industry 5.0.

Meike Nauta zal tijdens haar voordracht op een toegankelijke manier uitleggen hoe AI onder de motorkap werkt en waarom een AI-model al snel een zwarte doos wordt: men stopt er data in en er komt iets uit, zonder dat inzichtelijk is wat de onderliggende redenering is. Hierdoor is moeilijk te herleiden waarom een algoritme ogenschijnlijk domme fouten maakt, discrimineert of simpelweg teleurstellend werkt in de praktijk. Ondanks ambitieuze plannen wordt een AI-project dan een proces van trial-and-error. Maar is zo’n complexe black box altijd nodig of zijn er alternatieven? Meike Nauta deelt valkuilen, best practices en concrete voorbeelden om AI succesvol in te zetten mét menselijke controle: power to the people without losing the power of AI.

Aanmelden

Dr. ir. Meike Nauta is cum laude gepromoveerd in de informatica aan de Universiteit Twente en gespecialiseerd in uitlegbare kunstmatige intelligentie (explainable AI). Gedreven door haar visie voor een verantwoord gebruik van AI, heeft Nauta AI-modellen voor geautomatiseerde beeldanalyse ontwikkeld die explainable-by-design zijn. Op die manier kunnen ontwikkelaars en gebruikers beoordelen of het geleerde gedrag overeenkomt met verwachtingen en intenties, en de modellen indien nodig zelf aanpassen. Haar pionierswerk is al erkend met meerdere prijzen, waaronder de ZEISS Women in IT Award 2022.

 

Spreekt deze lezing jou aan? Of heb je gewoon weer eens zin om bij te praten met jouw FHI-collega’s? Schrijf je snel in voor deze netwerkbijeenkomst!

NB: voorafgaand aan deze bijeenkomst vinden de algemene ledenvergaderingen plaats van de vier FHI-branches: Industriële Elektronica, GebouwAutomatisering, Industriële Automatisering en Laboratorium Technologie.

 

Het programma: 

15.30 uur: ontvangst

16.00 uur: welkom door FHI-directielid: Andreas Meijer

16.05 uur: presentatie Meike Nauta

17.00 uur: netwerkborrel met hapje/drankje

 

Locatie:

Landgoed Leusderend
FHI, federatie van technologiebranches
Leusderend 12
3832 RC Leusden

Parkeren kan (gratis) op het terrein van Landgoed Leusderend.

Hier vind je de routebeschrijving naar FHI, federatie van technologiebranches.