FHI presents TechStories


FHI presents TechStories: een inspirerend tech event over baanbrekende technologieën

Click for English version
FHI, de federatie van technologiebranches, organiseert op vrijdag 2 februari 2024 een inspirerend tech event in Ahoy. Onder de titel TechStories geven vijf toonaangevende experts uit Nederland presentaties over baanbrekende technologieën.

De sprekers zijn:

  • Gertjan Koster (Universiteit Twente), een expert op het gebied van nanotechnologie. Hij zal ingaan op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van nanomaterialen en de toepassingen daarvan in de elektronica.
  • Lieven Vandersypen (TU Delft), een van de wereldleiders op het gebied van quantum computing. Hij zal vertellen over de mogelijkheden van quantum computers en de impact die deze technologie op onze samenleving zal hebben.
  • André Gunst (ASTRON), de systeemarchitect van de LOFAR radiotelescoop. Hij zal vertellen over de zoektocht naar signalen na de Big Bang en de technologische uitdagingen die daarbij komen kijken.
  • Meike Nauta (Datacation), een pionier op het gebied van uitlegbare kunstmatige intelligentie. Zij zal bespreken hoe AI-modellen begrijpelijker kunnen worden gemaakt, zodat we er meer vertrouwen in kunnen hebben.
  • Erik Scherder (Universiteit Amsterdam), een bekende neuropsycholoog. Hij zal vertellen over de nieuwste inzichten in het functioneren van ons brein.

FHI presents TechStories is een unieke kans om kennis te maken met de nieuwste technologische ontwikkelingen en te inspireren door de verhalen van toonaangevende experts. Het event is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden, leden van FHI en partners. Om technologie voor een breed publiek toegankelijk te maken zijn de presentaties Engelstalig en tickets (t.w.v. € 75,-) deze editie kosteloos.

 

Meld je hier aan


Programma voor 2 februari 2024

13.00 – 13.40 De impact van nanotechnologie

Om eerst een goed beeld te krijgen van nanotechnologie, geeft Gertjan Koster een inleiding in de basisprincipes: wat betekent nanotechnologie?

De impact komt voort uit het maken, meten en toepassen ervan. Bij het maken worden speciale technieken gebruikt, omdat het op zo’n kleine schaal gebeurt. Welke voorbeelden zijn er en wat wordt er gemaakt? Door het te meten laat je ook zien dat er iets is gemaakt. Ook hier zijn er concrete en diverse voorbeelden van hoe dit gebeurt.

Uiteindelijk zal dit leiden tot toepassingen die geheel nieuwe dingen mogelijk maken. Denk aan biosensing, detectoren of nieuwe hardware voor Kunstmatige Intelligentie in een ‘brain inspired’ vorm. De Nederlandse voorbeelden laten zien hoe krachtig nanotechnologie is en hoe geweldig het is om met onze werkwijze impact te maken op de breedte van wetenschap en bedrijf.

Gertjan Koster, Universiteit Twente

13.40 – 14.20 Quantumcomputers – een wonderlijke uitdaging met een wonderlijke belofte

Quantumcomputers zullen in staat zijn om de krachtigste supercomputers op een reeks toepassingen aanzienlijk te overtreffen. Het bouwen van een grootschalige quantumcomputer is echter een enorme uitdaging.

De bouwstenen van quantumcomputers – quantum bits of qubits – zijn notoir kwetsbaar en raken gemakkelijk verstoord door de kleinste invloed van hun omgeving. De fabricage, controle en meting van qubits vereist daarom geavanceerde en gespecialiseerde instrumentatie.

Bovendien vereist opschalen naar systemen met de miljoenen quantum bits die nodig zijn voor real-world toepassingen zowel doorbraken als een grote technische inspanning. Onderzoeksinstituten en industriële laboratoria over de hele wereld zijn gericht op het overwinnen van deze uitdagingen in de race naar praktisch relevante quantumcomputers.

Lieven Vandersypen, TU Delft

14.20 – 15.00 Ontrafeling van de oerknal door de grenzen van de technologie te verleggen

Wat gebeurde er na de oerknal? Welke technologie is nodig om miljarden lichtjaren terug in de tijd te observeren? Om de fundamentele vragen van astronomen op te lossen, zijn megastructuur radiotelescopen nodig die tonnen data genereren. Binnen die data, ergens diep verborgen, liggen de antwoorden voor de astronomen. LOFAR, de grootste radiotelescoop voor lage frequenties op aarde, is een Nederlandse uitvinding en de kern ervan ligt in Nederland. De telescoop levert dagelijks vele Peta bytes aan gegevens die automatisch worden verwerkt door een complexe signaalverwerkingsketen. In deze presentatie zal André Gunst, de systeemarchitect van de LOFAR-telescoop, onthullen hoe een klein land uitblinkt in het oplossen van fundamentele vragen door de grenzen van de state-of-the-art technologie te verleggen.

André Gunst, ASTRON

Pauze

15.30 – 16.15 Kunstmatige Intelligentie uitgelegd: Real-life toepassingen en realistische verwachtingen

Meike Nauta vertelt het echte verhaal van AI: hoe kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt voor geautomatiseerde drone-inspecties, vraagvoorspelling, efficiënte resourceplanning of het ondersteunen van artsen bij het identificeren van ziekten. Het lijkt bijna magie, maar Meike Nauta zal de mythes uit de wereld helpen.

Ze zal uitleggen hoe AI-modellen zoals ChatGPT onder de motorkap werken en waarom ze een “black box” worden: we stoppen gegevens in en krijgen antwoorden uit, zonder een duidelijk begrip van hun onderliggende redenering. Bereid je voor op een realitycheck als de spreker de beperkingen van AI belicht. AI is niet alleen intelligent op zichzelf – het heeft intelligente mensen nodig om het effectief en verantwoord te gebruiken.

Meike Nauta, Datacation

16.15 – 17.00 De intelligentie van de mensheid

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de positieve effecten van lichaamsbeweging op de werking van onze hersenen. In deze presentatie bespreekt de spreker menselijke neurale netwerken, de wetten en de noodzaak om lui te zijn in plaats van moe. Dat is een misvatting als je uitdagingen aan wilt gaan en problemen wilt oplossen.

Mensen kunnen veel met hun eigen intelligentie, maar je moet moeite doen en de gebruiker genoeg uitdagingen bieden met de bedachte oplossingen. Erik Scherder bespreekt het effect van lichaamsbeweging op de hersenen, de relatie tussen lichaamsbeweging, gedrag en mentale gezondheid, werkstress en geheugen.

Technologie vereist slimme technici.

Erik Scherder, Vrije Universiteit Amsterdam