Weg met de traditionele hotelkamer, welkom in de wereld van innovatieve ervaringen!


Op een steenworp afstand van Schiphol Airport bevindt zich CitizenM. Een keten van moderne, trendy hotels die zijn uitgerust met alle mogelijke faciliteiten op het gebied van hightech informatietechnologie. Dit unieke project, een joint effort tussen CitizenM, Swisscom Hospitality Services, Saia-Burgess Controls en Regel Partners, laat zien dat het anders kan en biedt een spannende ervaring voor de moderne en mobiele reiziger.

Een nieuw hotel concept waarbij gasten deel uit maken van de technologische omgeving waarin zij zich bevinden. Met dit gedachtegoed als uitgangspunt opende CitizenM in 2008 zijn deuren. Gunnar Knevel, werkzaam als R&D manager bij de CitizenM Hotelgroup legt uit: “De hotelbranche is van oudsher nogal traditioneel. Echte vernieuwingen kom je nauwelijks tegen, om nog maar niet te spreken van technologische innovaties. Wij hebben gekeken naar de wijze waarop de moderne reiziger zich verplaatst. Daarbij hebben we oplossingen gekozen die in andere branches, zoals in de vliegtuigindustrie, al volledig geaccepteerd zijn.”

De technologische innovaties zijn direct zichtbaar zodra je het hotel binnenstapt. Met moderne IP-technologie wordt de self check-in via “vliegtuig” kiosken en toegang via RFID gerealiseerd. “De moderne reiziger is zeer zelfstandig en gewend aan innovatieve apparatuur. De mogelijkheid om zes gasten gelijktijdig in te checken resulteert in weinig als vrijwel geen wachttijden en dus meer tevreden bezoekers”, geeft  Knevel aan.

Via IP wordt overigens de verlichting gestuurd en de temperatuur geregeld. Daarnaast biedt de IP-TV gratis video on demand en een ruime keuze aan tv-kanalen en muziek. En dat alles wordt aangestuurd met een Samsung tablet die beschikbaar is in iedere kamer. Swisscom beheert op afstand alle hotels 24/7 vanuit hun operating centers. Een opzet die betrouwbaar, flexibeler en goedkoper is in het beheer. Naast de geïmplementeerde technologie in het hotel, zorgt het transparante karakter van de kamers, en met name de transparante douche- en wc cabines, ook voor een geheel bijzondere en spannende ervaring.

Al snel rijst de vraag of dit het begin is van het einde van de traditionele hotelkamer. Hoewel steeds meer hotelketens inspelen op de onafhankelijke reiziger en meegaan met de technologische ontwikkelingen binnen de samenleving, blijven veel hotels de traditionele werkwijze behouden. In tegenstelling tot deze groep benadrukt award winning CitizenM zeer tevreden te zijn met het innovatieve karakter van het hotel dat zich uit in flinke besparing op personeelskosten en energieverbruik. “Uiteindelijk biedt  CitizenM een bijzondere mix  van guest experience en room automation en nog betaalbaar ook.”